We Are the World (1985) и Madness (2024)

На крају ове, 2024, године биће тачно 40 година од снимања песме „Do They Know Its Christmas?“ Band Aid-a, посвећене гладнима у Етиопији (која је тада имала комунистичку владу, а и православни народ је славио Божић 7. јануара (линк)).

Убрзо након енглеских и ирских музичара одговорили су амерички (као што америчка политика увек следи, не предводи, енглеску политику – пример, треба им Черчил а не Рузвелт: https://www.foxnews.com/world/us-sleepwalking-wwiii-experts-warn-nation-underprepared-we-do-not-have-our-churchill) те је 7. марта 1985. објављена песма „Ми смо свет“ – написали су је Мајкл Џексон и Лајонел Ричи (линк). Брус Спрингстин и Боб Дилан били су у „Dream Team“-у америчке „меке моћи“.

Врхунац обједињене акције енглеских и америчких поп и рок музичара био је концерт „Live Aid“, одржан 13. јула 1985.

„Истог дана су одржани концерти инспирисани иницијативом и у другим земљама, попут Совјетског Савеза, Канаде, Јапана, Југославије, Аустрије, Аустралије и Западне Немачке. Било је то једно од највећих сателитских повезивања и телевизијских емисија свих времена; процењена публика од 1,9 милијарди, у 150 земаља гледала је пренос уживо, готово 40 посто светске популације“ (линк).

Песму сам чуо 19.9.2024. на радио станици „Носталгија“ и она ме је шокирала у односу на тренутно стање у свету:

  • Има ли кога да запева за гладном, изнуреном, децом у Палестини?
  • Има ли ико људскости, да га погађа свакодневно изгинуће хиљада Руса и Украјинаца у братоубилачком рату док владе развијених земаља позивају на још већу помоћ Украјини и за још дубље ударе по Русији?

Несрећну околност по садашње стање ствари представљала је смрт Черненка 10. марта и именовање Горбачова 14. марта 1985. као вође Совјетског савеза. Значи, седам дана након изласка „Ми смо свет“, Горбачов је постао лидер Совјетског савеза! Пажљиво ишчитавајући по Википедији, додатно запрепашћује детаљ да је у децембру 1984. Горбачов посетио Велику Британију када је Маргарет Тачер изјавила: „Свиђа ми се господин Горбачов. Можемо пословати заједно“ –  у време снимања и објављивања „Да ли знају да је Божић“ у Бенд ејда. (линк)

Горбачов је 1985. преузео другу светску силу, након САД-а, а само пет година касније СССР се распао, земље источне Европе су пожелеле да буду део развијеног света, балтичким републикама СССР-а је призната независност, упркос поступању са Русима као нижом расом, и ратови на територији бившег СССР-а трају већ 33 године.

Мање од годину дана након „Live Aid“-a на Западу, и Горбачова у СССР-у, догодила се Чернобиљска катастрофа 26. априла 1986, највећа еколошка катастрофа у историји нуклеарне енергије (линк). Да ли је и ова катастрофа, од пре више од 38 година, наговештавала највећи војни сукоб у Европи након Другог светског рата? На 100 километара ваздушно од Кијева, да ли је изазвала неке генске мутације код Украјинаца, или су оне већ постојале од Гладомор-а и других несрећа које су преживели?

28. маја 1987. на Црвени трг у Москви слетео је малим спортским авионом Цесна Матијас Руст, што је запрепастило Совјетски савез и цели свет, и довело до највећих чистки и војсци СССР-а од Стаљиновог времена. Руст је изјавио да је желео да охрабри реформе које је покренуо Михаил Горбачов, и да му је циљ био рушење „Гвоздене завесе“ која је делила Европу (линк). Сада се стотине малих авиона типа цесне, без пилота, користе за дубинско бомбардовање Русије.

Водећи умови Запада су крајем осамдесетих година одлучивали где ће, источно од тадашње, поставити нову гвоздену завесу, а Украјинци, Руси и други народи СССР-а су наивно веровали да их тај развијени Запад топло дочекује. И они су били део тог „Live Aid“-a где су упознали дирљиву и танку душицу Запада.

Запад је од 1985. до данас сломио СССР и уводио је демократију бомбама у Србији, Либији, Авганистану, Сирији, Украјини, где све још?

Осим Роџера Вотерс-а, да ли има познатих енглеских и америчких музичара који се противе рату у Украјини или брину због гладних у Африци, или због деце у Палестини?

Изгледа да су за католички Божић 1984. и током 1985. славни рокери послужили као корисни идиоти да се моћ Запада „подвуче под кожу“ његовим непријатељима. Последице су трајне и сваки дан их гледамо кроз разарања у Украјини, а од скора и у Русији, јер бездушна моћ Запада се показује кроз лудачко понашање.

А разума на Западу ни у траговима. У мрвицама га представљају економиста Џефри Сакс, милијардер Маск, Виктор Орбан, уз споменутог Вотерса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *