Европска дијаспора у САД, апсолутна и релативна бројност у 2020.

Приказани подаци у две табеле ранга имају за циљ да пруже општу слику о америчкој измешаности европских народа и релативну величину дијаспоре у односу на матично становништво. Ови подаци пате од озбиљних недостатака и треба их узети са опрезом из следећих разлога:

  • Подаци по појединачним народима су преувеличани јер садрже изјашњавање појединаца о само једном или о више различитих порекла.
  • Народи и државе приликом изјашњавања не представљају једнакост, као што ни преузети подаци са википедије не представљају бројност народа већ држава или области у УК и Шпанији.
  • Јевреји нису приказани као народ, већ су садржани у дијаспорама Пољске, Русије, Украјине… Ради се о географском пореклу а не опредељивању према вероисповести.

Ако искључимо Скандинавце, Британце и Шкото-Ирце, Срби су на 30. месту према апсолутном броју Американаца који се изјашњавају да су српског порекла.

Више од Срба, у апсолутном броју, приликом пописа 2020. било је: Енглеза, Немаца, Ираца, Италијана, Пољака, Француза, Норвежана, Холанђана, Руса, Велшана, Португалаца, Чеха, Мађара, Данаца, Грка, Украјинаца, Швајцараца, Шкота, Литванаца, Аустријанаца, Словака, Финаца, Јермена, Хрвата, Румуна, Белгијанаца, Швеђана, Турака и Албанаца.

Мањи број лица од српског порекла био је код Словенаца, Босанско-Херцеговаца, Бугара, Летонаца, Белоруса, Луксембуржана, Исланђана, Баскијаца, Македонаца, Малтежана, Молдаваца, Естонаца, Грузијаца, Црногораца, Азербејџанаца, Кипрана, Косоваца, Северно-Ираца, Лихештајнера, Андораца и Феро-острваца.

Ово су апсолутни бројеви.

Census.gov

Према релативном односу лица са пореклом из Европе у односу на дотични европски народ или државу Србија се налази на 33. месту са 3,1%.

Први су Ирци, којих има 7,5 пута више у САД него у Ирској, па следе Енглези са 81,5%, Норвежани са 69,1%, Велшани са 63,1%, Немци са 53,2% и Италијани са 28,6%, од броја у матичној држави (укључујући у њој и друге народе).

Мањи удео дијаспоре у матичном броју становника у односу на Србију имало је 18 европских народа/држава и територија (укључујући „Косоваре“) и у овом броју седам припада бившем СССР-у а имамо и Андору, Кипар, Фарска острва.

Значи, мању склоност исељавању од Срба имали су Румуни, Бугари и народи са територије царске Русије, уз пар минијатурних држава и малих острва.

Isto

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *